Gereedschap


De smid als vader van alle ambachten

Er zijn maar weinig ambachten waar de smid niet aan te pas kwam om het juiste stuk gereedschap te maken.
U kunt bij mij nog steeds terecht voor gereedschap op maat, samen kunnen we bespreken wat uw wensen zijn.
Meestal is een afbeelding of beschrijving van het gewenste stuk genoeg en soms zal er wat meer onderzoek plaats moeten vinden zodat u met uw ideale stuk gereedschap aan het werk kan of uw verzameling kan aanvullen. Neemt u gerust contact op met mij om de mogelijkheden te bespreken.

Ingelegd of staal

Tot ongeveer 50 jaar geleden werden de meeste snijdende gereedschappen gemaakt van ingelegd materiaal. Dit houdt in dat er een stuk staal tussen twee lagen ijzer wordt gelegd en wordt samengesmeed in het vuur. Uit dit blok wordt vervolgens het gereedschap gesmeed. Het voordeel van deze methode is dat er een combinatie ontstaat van het harde staal, dat goed geslepen kan worden en lang scherp blijft, samen met het taai blijvende ijzer dat er voor zorgt dat er niet snel stukken uit zullen breken tijdens het werk in de winter. Ook zal het ijzer sneller slijten dan het staal waardoor het gereedschap langer scherp blijft. De kenners weten het gereedschap dat op deze manier gemaakt wordt nog altijd te waarderen en op verzoek maak ik het dan ook nog altijd op authentieke manier. Door de steeds beter wordende staal kwaliteit en het duurder worden van het arbeidsloon is het gereedschap van tegenwoordig bijna altijd geheel uit staal gemaakt.

Gereedschap voor de griendwerker

In de grienden van de Biesbosch werd en wordt wilgenhout geteeld.
Vroeger werden er vaak stelen voor gereedschap en hoepels voor om de tonnen van gemaakt, tegenwoordig is griendhout nog in trek voor de zinkstukken ten behoeve van onze waterwerken.
Het griendhout wordt laag bij de grond afgehakt met een aantal speciale bijlen en messen zoals de rijshaak bandhaak en het teenmes.
Door mijn werk in museum “de koperen knop” kwam ik in aanraking met dit gereedschap en ben ik uit gaan zoeken hoe het precies gemaakt werd.
Een oude beschrijving van de Puttershoekse smid Krijn Arie Groeneweg hielp mij op weg en de lessen van mijn latere leermeester Krijn van Zee waren van onschatbare waarde.
Inmiddels hebben er al heel wat stuks gereedschap van mij hun weg weten te vinden naar de grienden.
U kunt dit gereedschap hier vinden.