Visje, visje in het groen?


Al een paar jaar spraken we erover, de combinatie van glas en roestvast staal. En dan ook in de combinatie van Ricky Kanters en mij. Het is er nu dan toch van gekomen in de vorm van een vis. Als eerste is het smeedwerk gemaakt, rvs is door zijn toevoegingen erg taai om te smeden. Die toevoegingen bestaan uit nikkel en chroom die zorgen samen voor een witte kleur. Het chroom vormt oxides die de roestwerende eigenschappen geven aan roestvast staal. Maar helaas voor de smid verbrand het chroom uit de legering bij verhitting boven de 500° C en smeden gebeurd op ongeveer 1000° C. Het werk ziet er dan als volgt uit.

Het rvs gaat nu in een zuurbad dat ervoor zorgt dat de verbrande chroomoxiden en het ijzer uit de oppervlakte oplossen en het rvs weer zijn oorspronkelijke kleur krijgt. Dan is het tijd om te schuren en polijsten zodat het metaal gaat glinsteren als schubben. Het glas is gemaakt door middel van fusion techniek waarbij stukjes gekleurd glas in een oven worden verbonden. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar de site van Ricky. En het resultaat stond op de open tuindag in Zwijndrecht, een visje in het groen.