Van koninklijk naar dorpssmid


Het ene moment sta je een muuranker voor de prins te maken en even later ben je gewoon weer een dorpssmid. In dit geval wilde de klant een paar robuuste plankendragers van het type dat je bij de bouwmarkt nooit gaat vinden. Een van de uitdagingen van het smeedvak is om onderdelen te verbinden zonder te lassen. Bij deze plankendragers is dat gedaan door te klinken. De beide delen worden voorzien van een gat waar een klinknagel doorheen wordt gestoken. Vervolgens wordt de nagel aan de achterzijde opgestuikt in een uitsparing in de metalen strip. Om dit te kunnen doen moet de klinknagel wel goed heet zijn.

Als je op deze manier werkstukken maakt worden de verbindingen de sierelementen en heeft het werkstuk verder weinig opsmuk nodig. Een paar stevige eikenhouten boekenplanken maken het geheel dan natuurlijk mooi af.