Muurankers voor de prins van Oranje


Het zijn maar simpele muurankers maar toch kan je als smid er naar de mist mee in gaan. De muurankers zijn bedoeld voor het hofcomplex te Dordrecht, een gebouw met heel veel historie. In vroeger tijden vormde het een geheel met de Berckenpoort en was het een statig woonhuis van, in eerste instantie, de Spaanse Hertog Alva. Die werd verdreven door Willem van Oranje die er vervolgens zelf zijn woonhuis van maakte. In het hofcomplex zelf is de staat der Nederlanden gesticht. Nou was het niet alleen de bevrijding van de Spaanse overheerser maar ook vrijheid van godsdienst die hier door de prins werd bewerkstelligd. Met het maken van de nieuwe muurankers moet je daar toch wel rekening mee houden. Het wil namelijk zo zijn dat traditie voorschrijft dat er in een katholiek muuranker een kruis wordt geslagen.

In een protestants muuranker komt slechts een diagonale lijn.

Je moet er toch niet aan denken dat je nu nog een muuranker zou ophangen met een katholiek symbool erin. Die arme prins zou zich omdraaien in zijn praalgraf en denken dat alles voor niets geweest is.