Griend gereedschap

Er zijn in de loop der jaren vele verschillende , vaak streekgebonden, modellen ontstaan. Vaak komen de griendwerkers met hun eigen model naar de smederij omdat dat model volgens hen toch echt het beste is. De hier afgebeelde gereedschappen zijn de standaard modellen zoals ze door mij gemaakt worden. De aangegeven maten en gewichten kunnen afwijken aangezien het hier gaat om ambachtelijk vervaardigde producten ,mocht u voorkeur hebben spreekt u deze dan uit bij het bestellen.

Bandhaak
Gebruikt om tijdens het eerste jaar het griendhout te snoeien en de slechte (kromme) takken er tussenuit te halen.En het oogsten van teen voor de mandenvlechter.
Lengte : 40 cm
Gewicht : 300 gram
Prijs : staal € 47.50
Prijs : ingelegd € 57,50
Lattentrekker
Voor het oogsten van griendhout en teen in het 2e jaar.
Lengte : 35 cm
Gewicht : 300 gram
Prijs : staal € 65,--
Prijs : ingelegd € 85,00
Teenmes
De zware uitvoering van de lattentrekker. Gebruikt om de 2- en 3- jarige griend te oogsten alswel bossen teen te snijden.
Leverbaar in een snijdende en een hak- uitvoering.
Lengte : 43 cm
Gewicht : 500 /700gram
Prijs : staal € 107,50
Prijs : ingelegd € 150,00
Rijshaak
Om het zwaardere griendhout te hakken is er een rijshaak nodig. Hiermee kan het hout van onderaf worden afgehakt zodat er geen stukjes bast inscheuren die zorgen voor het rotten van de struik.
Lengte : 45 cm
Gewicht : 950 gram
Prijs : staal € 137,50
Prijs : ingelegd € 190,--

De Werkendamse rijshaak is ontstaan na de watersnood. Met de noodhulp werden een groot aantal hiepen meegestuurd, deze werden omgebouwd tot rijshaken . De werkendamse rijshaak is dan ook gemaakt uit een stalen blad waar een aparte angel ( het gedeelte dat in de steel zit) aangelast wordt.
Lengte : 45 cm
Gewicht : 800 gram
Prijs : € 107,--
Knotwilgenbijl
Deze bijl heeft een snijblad dat gedraaid staat t.o.v. traditionele bijlen. Hierdoor kan men gemakkelijk op hoofdhoogte de knotwilgen snoeien.
Deze bijlen zij in gebruik geweest in de getijdengrienden (buitendijkse grienden) rondom Rhoon en Sliedrecht.
Lengte : 40 cm
Gewicht : 800 gram
Prijs: € 207.--